Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Παραδοσιακή "Βλάχικη" μακαρονάδα στην Παναγία Βλαχέρνα: ένα έθιμο που εγκαταλείφθηκε

Παραδοσιακή "Βλάχικη" μακαρονάδα:

Ένα έθιμο συνδεδεμένο με τον εορτασμό της Παναγίας Βλαχέρνας Λεπενούς, που τα τελευταία χρόνια εγκαταλήφθηκε...


Η παραδοσιακή "Βλάχικη" μακαρονάδα ήταν βραστό κρέας κοκκινιστό, πρόβειο συνήθως, μαγειρεμένο σε καζάνια μαζί με μακαρόνι χονδρό. Σερβίρονταν πάντα ζεστό, μετά το πέρας του εσπερινού, στον προαύλιο χώρο του ναού και αποτελούσε αναπόσπαστο έθιμο με την εορτή της Παναγίας Βλαχέρνας Λεπενούς. Πλήθος προσκυνητών παρέμενε στο εξωκκλήσι προκειμένου να γευτεί αυτό το ιδιαίτερο φαγητό με τα αρώματα της παράδοσης και του πολιτισμού μας...

Την ακριβή συνταγή τη γνωρίζουν λίγοι σήμερα, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να μαγειρέψουν στους γάμους, καθώς πρόκειται για το γαμήλιο γεύμα των Βλάχων. Ωστόσο, ένα απλό κοκκινιστό πρόβατο με μακαρόνι χονδρό δεν έχει καμία σχέση με το Βλάχικο γαμήλιο φαγητό. Ένα από τα μυστικά είναι ότι όλα τα υλικά (και τα μακαρόνια) βράζουν από την αρχή μαζί, ενώ σε κάθε καζάνι αντιστοιχεί ένα πρόβατο...

Η φωτιά άναβε από νωρίς πίσω από το παλαιό κελί της Παναγίας των Βλαχερνών, και οι έμπειροι Βλάχοι μάγειρες ετοίμαζαν τα καζάνια με την πατροπαράδοτη συνταγή...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου