Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Παναγία Βλαχέρνα Λεπενούς, 2017 | Φωτογραφικό υλικό

Παρουσία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και πλήθος προσκυνητών, εορτάσθηκε και τιμήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα η Μεγαλόχαρη της Λεπενούς, η Παναγία των Βλαχερνών, στο ομώνυμο ιστορικό παρεκκλήσιο.


"Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της έν Βλαχέρναις, υπό την γην Λεπενούς κεκρυμμένη, ευρέθη υπό της γεροντίσσης Βασιλικής Μεσινδιάνου δι' αποκαλύψεως της Θεοτόκου, εν έτει 1903..."




Το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, τελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του παρεκκλησίου της Παναγίας.


Ο Λαογραφικός & Ιππικός όμιλος Λεπενούς "Ο Κατσαντώνης" έδωσε και φέτος το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις εκδηλώσεις του χωριού, βγάζοντας στους δρόμους τα περήφανα άλογα του Πεταλά, και καταλήγοντας στην Παναγία των Βλαχερνών συγκεντρώθηκαν σε παραπλήσιο χώρο για να τα θαυμάσουν οι παρευρισκόμενοι επισκέπτες και προσκυνητές.


Στο σημείο όπου ανασκάφτηκε και ήρθε στο φως η Ιερά Εικόνα της Παναγίας (το 1903), φυλάσσεται ο λίθος με την λαξευτή εσοχή, μέσα στην οποία ήταν τοποθετημένη.




Στο σημείο αυτό θα αναφέρουμε εν συντομία το ιστορικό της ευρέσεως της θαυματουργής εικόνας:

Το έτος 1903, η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε μέσω οράματος στην Βασιλική Μεσινδιάνου, ευλαβή κάτοικο του χωριού Λεπενούς, και της υπέδειξε τον τόπο στον οποίο βρισκόταν θαμμένη η εικόνα της....

Η Βασιλική συμπαραστατούμενη από τον ιερέα του χωριού και αρκετούς κατοίκους, σκάβοντας στο σημείο όπου η Παναγία είχε υποδείξει στο όραμά της, εντόπισαν μια πέτρα μεγάλου μεγέθους, με εσωτερική λαξευτή εσοχή εντός της οποίας βρίσκονταν η εικόνα της Θεοτόκου, αγιογραφημένη σε μουσαμά, φέροντας την επιγραφή «Παναγία η εν Βλαχέρναις».

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα, η Γερόντισσα Βασιλική με δωρεές των κατοίκων της Λεπενούς ανήγειρε το Παρεκκλήσιο, που σώζεται ως σήμερα. Μετά την ανεύρεση της Ιερής Εικόνας, η Βασιλική αφιερώθηκε ολοτελώς στην Παναγία.



Εμπιστεύθηκε το σύζυγο και τα παιδιά της στην πρόνοια του Θεού και διέμεινε ως μοναχή σε παραπλήσιο κτίσμα του Ναού, διακονώντας πνευματικά του προσκυνητές.

Το Ναιδριο και η Ιερή Εικόνα της Θεοτόκου, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σπουδαίο προσκύνημα για το χωριό της Λεπενούς, την περιοχή του Βάλτου, του Ξηρομέρου και του Αγρινίου από την εποχή του Μεσοπολέμου έως σήμερα. Αρκετές, είναι οι διηγήσεις προσκυνητών, οι οποίοι αναφέρουν θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας των Βλαχερνών στη ζωή τους.