Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέο είδος οργανισμού, μοναδικό στον κόσμο (!), ανακάλυψαν σπηλαιολόγοι στην σπηλιά "Δόβραινα" στην Λεπενού!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ της σελίδας μας "Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας" σχετικά με την πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου είδους οργανισμού των σπηλαίων, στην περιοχή της κωμοπόλεως Λεπενούς, του Δήμου Αγρινίου.

Ακολουθούν: αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες από την ομάδα των βιοσπηλαιολόγων και των υπολοίπων επιστημόνων, σχετικά με την εν λόγω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη!

 
Ένα νέο είδος ενός εντόμου  (γρύλλου των σπηλαίων) εντόπισαν και συνέλεξαν από το εσωτερικό μιας σπηλιάς στην ευρύτερη περιοχή της Λεπενούς, ο Βιοσπηλαιολόγος Μπακολίτσας Κωνσταντίνος και ο προπτυχιακός φοιτητής του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Καρούτσος Παναγιώτης, που πρώτος κατέβηκε στο σπήλαιο – βάραθρο. Η εργασία θα δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Zootaxa εντός των  ημερών και θα αναλύει την σημασία της ανακάλυψης.

 
Τη σπηλιά υπέδειξαν στους σπηλαιολόγους κάτοικοι της περιοχής. Την ειδική άδεια για την συλλογή των οργανισμών από το σπήλαιο χορήγησε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η σημασία της ανακάλυψης είναι μεγάλη και αποτελεί «έκπληξη» για την επιστημονική κοινότητα η οποία θεωρούσε μέχρι σήμερα την περιοχή καλά μελετημένη.
Η γεωλογία του όρους Πεταλά (Θύαμον όρος) και η γεωγραφική απομόνωσή του, βοήθησε την εξελικτική διαδικασία να δημιουργήσει ένα ακόμη σημαντικό είδος οργανισμού.


 
Την μορφολογική μελέτη και την δημοσίευση της εργασίας ανέλαβαν ο Έλληνας Βιοσπηλαιολόγος Αλεξίου Σωτήρης (που είναι και εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Parnassiana Archives), και οι Ιταλοί καθηγητές Claudio Di Russo, Mauro Rampini από το Laboratory of Biospeleology, Department of Biology and BiotechnologyC. Darwin” , του Πανεπιστημίου της Ρώμης.
Για να τιμήσει η επιστημονική κοινότητα τους σπηλαιολόγους που ανακάλυψαν τον οργανισμό, έδωσαν σε αυτόν το όνομα Dolichopoda bakolitsasi.

 
Ο κ. Μπακολίτσας σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, δήλωσε πως ήταν πολύ μεγάλη η τιμή που του έκαναν, τονίζοντας ταυτόχρονα πως χωρίς την βοήθεια του συνεργάτη του Παναγιώτη Καρούτσου, δεν θα μπορούσε η ομάδα να κάνει όλες αυτές τις σημαντικές ανακαλύψεις σε σπήλαια της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων, όπως αυτή του σπηλαίου της «Δόβραινας» στη Λεπενού.




 
Ευχαρίστησε όλα τα μέλη της «Ομάδας Δολιχόποδων» και τους φίλους του, κατοίκους Λεπενούς, που τους υπέδειξαν το σπήλαιο (κατεβαίνοντας μάλιστα ορισμένοι από αυτούς μαζί τους) και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή είναι μόνο η αρχή σημαντικών ανακαλύψεων στην ευρύτερη περιοχή του όρους Πεταλά.
Μας έστειλε άφθονο φωτογραφικό υλικό του ίδιου και του κ. Καρούτσου, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και στην σελίδα μας αλλά κυρίως στους αναγνώστες της.
Απολαύστε τον μαγευτικό αθέατο κόσμο που κρύβεται στα έγκατα της Λεπενιώτικης, και γενικότερα της Ακαρνανικής γης...







Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον κ. Μπακολίτσα Κωνσταντίνο και όλα τα μέλη της ομάδας του, τόσο για το εξαιρετικό επιστημονικό έργο τους, όσο και για την παροχή των παραπάνω πληροφοριών και του πλούσιου φωτογραφικού υλικού στην σελίδα μας: Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας!

Έπεται και συνέχεια...